Det er viktig å velge riktige enheter for det man ønsker at anlegget skal gjøre. Vi bistår gjerne med råd rundt dette, og du kan lære mer ved å være med på noen av kursene våre og å lese databladene for de forskjellige enhetene (lastes ned under hvert produkt fra www.hdlnordic.no). Vi kan ikke gå inn på alt som har med valg av utstyr i dette dokumentet, kun noen få ting som vi ser det ofte spørres om:

1. Valg av dimmer-type: For direkte styring av 230V laster finnes det to dimmerteknologier: fasesnitt (leading edge) og faseavsnitt (trailing edge). Det er viktig å velge riktig type dimmer for den lasten man skal dimme. De aller fleste 230V LED-lamper fungerer best med faseavsnitt-dimmere (universaldimmer). HDL’s egne LED’er fungerer like bra med fasesnitt-dimmere. Lysrør og andre induktive laster skal aldri kjøres fra faseavsnitt-dimmere, kun fasesnitt-dimmere. Les databladet for dimmere for å ta riktig valg.
  2. Dimmer-belastning: LED-lamper (drivere) representerer en «kapasitiv last» for utgangen på en dimmer. Dette kan i noen tilfeller påvirke signalet/kurven ut fra dimmeren så mye at det blir forvrengt, noe som igjen kan være medvirkende til problemer med flimring. I slike tilfeller kan det hjelpe å koble inn en bunnlast, som i praksis er en resistiv last. HDL har egne bunnlaster for dette formålet.
Ved bruk av LED er det viktig å beregne belastningen på en kanal på en annen måte enn ved f.eks. en halogenlampe. Ved halogen er 2A nettopp 2A, enkelt og greit. For en LED, som er en kapasitiv last, er oppstartstrømmen mye høyere enn den nominelle strømmen. Om man f.eks. bruker en 7W LED på en 2A utgang, så kan man teoretisk koble 64 slike i parallell (2A = 450W. 450W/7W = 64). Men gjør man dette vil sikringen på fasesnitt-dimmeren garantert gå. Bruker man en universaldimmer uten sikring, vil den innebyggede beskyttelsen slå til med en gang. Dette er felles for dimmere fra alle fabrikanter.

I praksis betyr dette at du bør tenke som om du bruker 35W halogenlamper når du beregner hvor mange 5-7W LED-lamper du kan bruke på en utgang. Det betyr at du på 1A utgang kan koble 6-7 LED’er i parallell, eller 12-13 stk.  på en 2A utgang. Strømforbruket ved 6 stk. LED av 7W er fremdeles bare 6x7W= 42W, så du bruker ikke strøm som om det var 6 stk. halogenlamper, men du bør bruke denne tommelfingerregelen for å beskytte dimmeren og for å sikre god og stabil funksjon.

Merk at dette ikke er en eksakt vitenskap, LED-drivere er forskjellige. I mange tilfeller fungerer det fint å øke antallet i forhold til anbefalingen over. Men for å være på den sikre siden når du velger type dimmer, og når du velger antall lamper i en sone, så anbefaler vi at du tenker «5 gangeren», dvs. 7W LED X 5 = 35W i forhold til antall lamper pr. utgang.

1. Andre dimmere: Punktene over gjelder for 230V lamper koblet til vanlige 230V dimmere. I dag blir det mer og mer vanlig å bruke diverse typer LED-lamper som i utgangspunktet leveres uten driver innebygget, og da står man friere til å velge løse drivere og dermed hvordan disse driveren skal styres. HDL leverer alt av drivere og tilhørende kontrollere til HDL-BUS Pro, f.eks. DMX, Dali og 0-10V.